Žene koje često pate od bolnih infekcija urinarnog trakta svoje tegobe mogu izbjeći jednostavnim promjenama u prehrani, kažu finski znanstvenici.
Znanstvenici sa sveučilišta u Ouluu su otkrili da žene koje redovito piju svježe pripremljene prirodne sokove i jedu jogurt i sir imaju manji rizik da će patiti od ovakvih infekcija. U istraživanju je utvrđeno da su žene koje su dnevno pile najmanje jednu čašu prirodnog soka bez dodanih zaslađivača imale 34% manje izgleda da će patiti od infekcije urinarnog trakta.
Ženama koje su najmanje 3 puta tjedno konzumirale mliječne proizvode koji sadrže "korisne mikrobe" (poput jogurta ili sira) je ovaj rizik bio za 80% manji nego kod žena koje su ovakvu hranu jele jednom tjedno. U istraživanju su sudjelovale 324 žene prosječne dobi 30 godina. Prijašnja istraživanja su sličan učinak pripisala i soku od brusnica.